Zaterdag 2 januari 2021
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

De eerste WhatsApp-bijeenkomst van dit jaar.
Misschien de laatste?? We verlangen ernaar elkaar weer eens te kunnen ontmoeten en de gemaakte objecten in de hand te nemen.
Hopelijk komen de bijeenkomsten ter plekke dus snel in zicht, maar vandaag dan toch maar weer op deze alternatieve manier. En dat is beter dan helemaal geen contact.


EXTENDABLE BOX
Ik kwam toevallig, door surfen op het internet, op de site van Bep van Gasteren en kwam onder de indruk van haar creatieve bezigheden. Een goed idee dus om ook eens bij haar te gaan kijken! http://boekendoos.123website.nl
Bovendien heeft zij interessante tutorials op you tube staan en dat inspireerde mij om de ‘extendable box’ te maken volgens haar instructies, een 'uitschuifbaar' doosje dat zij via een masterclass bij Nadine Werner ontdekt had.
Tot mijn verrassing vertelde Coby dat ook zij dat doosje had gemaakt, zelfs meerdere, en door onze verhalen gingen mede-bbc'ers direct vandaag ook aan de slag, zodat er meerdere resultaten te bewonderen zijn.



doosje van mij

doosje van Coby


doosje van Coby

doosje van Coby

doosje van Annemiek

doosje van Corrie

doosje van Jopie


BOEKJES GENAAID OP BANDJES
We zijn de afgelopen weken bezig geweest met het bedenken van het binden van boeken op bandjes die door de platten verweven kunnen worden. Er zijn diverse boekjes tevoorschijn gekomen.

boekje van Annemiek

boekje van Annemiek

boekje van Annemiek

boekje van Bert

boekje van Bert

boekje van Corrie

boekje van Coby

boekje van Coby

boekje van Fem

boekje van Fem

boekje van Ine

boekje van Ine

STERBOEKEN
Het ontwerpen van sterboeken, zoals we dat in oktober op de site aankondigden, was ook een tijdrovende, intensieve, maar creatieve bezigheid.

1) OPERA STERBOEK VAN JOPIE
Jopie liet een ‘muzikaal’ sterboek tot leven komen door ons opera's van Puccini te laten zien.
Zij schrijft: “ik heb mijn sterboek gemaakt naar aanleiding van een vel sierpapier dat ik gekregen had van iemand die naar Italië geweest was en dit voor me meegenomen had. Papier bedrukt met affiches van opera’s van Giacomo Puccini.
Het andere papier dat ik gebruikt heb, komt bij de Action vandaan.
Het voor- en achterplat zijn beplakt met elefantenhaut.
Over de losse elementen heb ik een rug gelegd die aan voor- en achterplat is vastgemaakt en daar zijn voorplat en achterplat weer opgeplakt”.
Er zijn 7 taferelen van opera’s:

Puccini-sterboek van Jopie.

Het gordijn gaat open
voor de opera’s van Puccini

Turandot

La Bohème

Tosca

Madame Butterfly

Manon Lescaut

La Rondine en Edgar

Puccini-sterboek van Jopie

2) STROKEN STERBOEK VAN ANNEMIEK

Annemiek ontwierp een pop-up-sterboek met even stroken.
Elk segment is apart gemaakt en tot slot zijn ze allemaal op elkaar geplakt. De rug aan de achterkant bestaat dus uit gekleurde vouwen.


pop-up-boek met even stroken van Annemiek
 
Het materiaal was eigenlijk te slap: 200 grams, maar wel kleurig, wat juist de bedoeling was.
Het formaat van de kern (zonder de onvermijdelijke uitstekende stroken) is
12,5 cm breed x 12 cm hoog.
De indeling was niet helemaal zoals Annemiek bedoeld had, want het verschilt of je een even of oneven aantal stroken uitsnijdt. En om dat verschil te laten zien, maakte ze nog een pop-up-sterboek van 12,5 cm breed en 14 cm hoog met oneven stroken.

pop-up-boek met oneven stroken van Annemiek


3) TON SCHULTEN STERBOEK VAN ANNEMIEK
Annemiek kreeg ook eindelijk een idee om de kalenderplaten van Ton Schulten te gebruiken. Omdat ze van elke plaat maar 1 exemplaar had, vulde ze de onderkant van de middelste en achterste strook aan met papier in een kleur die er het beste bij paste.
Zo is een kleurig sterboek ontstaan van 7,5 x 15,5 x 2,5 cm, geheel gewijd aan de kunst van Ton Schulten. Alle platen zijn verwerkt op paneeltjes van 1mm dun bord, die aan de rug met wit linnen aan elkaar zitten. De paneeltjes zijn met boekbinderslijm op elkaar gelijmd. De rug is los.
Sterboek van Annemiek met werk van Ton Schulten
Die witte linnen strookjes aan de rug vond Annemiek mooi. De kant van het bord was wit, dus dat kwam mooi uit. Bovendien scharniert het boek zo beter dan wanneer je het bord vouwt.
Tot slot heeft ze alle buitenranden zwart gemaakt.

4) BIJENWAS STERBOEK VAN FEM
Fem plakte een sterboekje in elkaar van proefblaadjes die ze ooit bewerkt had met bijenwas en pigmenten. De maat is 10 x 10,5 cm.

Bijenwas sterboek van Fem


5) CARROUSEL STERBOEK VAN FEM
Het volgende sterboek maakte Fem aan de hand van de beschrijving van dit ster- of carrousel- boekje door Karin Cox in het tijdschrift HandBoekBinden, nr. 4/2019, op blz.142.
https://stichting-handboekbinden.eu/magazine-handboekbinden-2019-04/
Sterboek van Fem

6) KERSTSTALLEN STERBOEK VAN FEM
Tenslotte voegt Fem er nog een derde sterboek aan toe. Een ster gemaakt van 16 kaarten met afbeeldingen van kerststallen, dat tevens als leporello uitgevouwen kan worden.

Kerststallen-leporello als basis voor kerst-sterboek, creatie van Fem.
 

7) GOOD FRIENDS STERBOEK VAN COBY
Coby maakte het 1ste sterboekje van Action-materiaal en liep toen tegen dingen aan die ze niet mooi vond, die anders moesten. Bijvoorbeeld de plaats waar ze de lintjes had gemaakt, want het boekje kan niet strak aangetrokken worden als het als een ster opengezet wordt. Het lintje zit nu 1cm vanaf de voorkant, maar beter is het om het echt aan de voorzijde van het boekje eruit te laten komen.

Action-materiaal-sterboek van Coby.

8) BIJEN STERBOEK VAN COBY
Met die ervaring werd het 2de sterboek gemaakt. Als inspiratie diende een bladzijde waar kaartjes uit gedrukt kunnen worden. Dat was een mooie mal! Die mal heeft Coby op maat gemaakt en vervolgens 7x uitgesneden. Op het middelste blad heeft ze bijenstempels gebruikt van Nathalie Cassee van de Katoendrukkerij.
https://www.dekatoendrukkerij.nl/

Bijen-sterboek van Coby.

9) STIJFSELMARMER STERBOEK VAN COBY
Coby zag Fem's sterboek van bijenwas, met bladen op verschillende hoogtes. Dat werd de inspiratie voor een derde boekje. Een boekje gemaakt met stijfselmarmers op verschillende hoogtes.
Dit sterboekje is niet in de rug vastgeplakt. De andere 2 wel.

Stijfselmarmer sterboek van Coby.

10) GENAAID VAKJES-STERBOEK VAN INE
Ik zag ooit een tutorial van Petra Wortel over het maken van een rechthoekig sterboek, genaaid op een harmonica. Haar site bestaat niet meer, maar ik had indertijd haar instructie geprint. Nooit er iets mee gedaan, dus werd het wel eens tijd haar aanwijzingen toe te passen. Dat is het sterboek met de gestileerde tulpen op het voorplat geworden.


Kern van het sterboek genaaid op een harmonica-strip door Ine.


De binnenste drie stroken zijn gevouwen uit witte bladen van 10x14cm, rode bladen van 10x12cm en roze bladen van10x10cm. Die gevouwen stroken zijn in elkaar geschoven en genaaid in de dalvouwen van de harmonica: een reep stevig papier van 10cm hoog en 19,5cm lang, gerild om de 1,5cm.
Daarna vouwde ik blauwe stroken van 10x20cm en plakte die aan weerszijden met dubbelzijdig tape op de witte bladen.
De voorste gekleurde strookjes van 10x18cm heb ik als zakjes gevouwen en op de blauwe bladen geplakt, ook weer met dubbelzijdig tape.
Achteraf vind ik die korte binnenste bladen niet zinvol, ze zorgen alleen voor een ster-effect als je het boekje openzet en van boven bekijkt.

De platten heb ik met een overstek van 3cm aan kop, staart en voorkant uit 2mm dik bord gesneden en bekleed met papier met Art Nouveau-design.
Het ruglinnen heb ik rondom de rug op de beklede borden geplakt. Met een beiteltje sloeg ik een gleufje om het lintje door de platten te steken en vast te lijmen.

Genaaid sterboek van Ine.


11) NATUUR STERBOEK VAN INE

Bij het sterboek ‘natuur’ heb ik de buitenste grootste bladen met de smalle binnen-strookjes samen genaaid als een boekblok, met kruissteken en kop-en-staart-ketting-steken. Als je het boek opent, staat het als een ster rond. De andere stroken zijn onderling verlijmd op de voorranden.

Ook in dit boek vind ik die korte binnen-strookjes weinig toegevoegde waarde hebben. Het was weer in navolging van een tutorial die ik al in 2003 gevonden had op een site van stampelhouse, die nu ook niet meer bestaat. Het ruglinnen heb ik om de rug van het boekblok op het eerste en laatste blad geplakt, evenals het lintje, en daar de beklede borden bovenop gelijmd.
Achteraf bedacht ik dat je net zo goed een band van de platten en het ruglinnen kunt maken en daar dan het boekblok inlijmt, zoals bij een bandzetter!
Het verschil in hoogte van de onderlinge bladen vind ik nog te weinig om de verschillende foto’s goed te kunnen zien. Uitdaging voor sterboek 3 met méér hoogteverschil!

Natuur-sterboek van Ine.

12) GERECYCLED STERBOEK MET SATÉSTOKJES VAN CORRIE
Corrie heeft een sterboek gecreëerd van 15cm bij 15cm. In de rug van de katernen sneed zij openingen ter dikte van saté-stokjes, zodat die saté-stokjes, die zij in de vouwen van de katernen legde en met band door de katernen weefde, te zien werden.
Bovendien verkreeg zij zo ook opdikking in de rug voor alle bladen die erg ongelijk werden door de verschillende maten.
Alle bladen in de segmenten zijn door haar gesjabloneerd met bladmotieven.
Materiaal waarin soms bloemen verpakt worden, recyclede Corrie tot bekledingsmateriaal voor de banden en de platten!

Gesjabloneerd en gerycled sterboek van Corrie.

DIVERSE BOEKJES
Corrie bond het zesvoudige boekje aan de hand van de beschrijving in HBB jaargang 4, nr. 3 2011.
Maar op de twee grote middelste boekjes lijmde zij ook dunne bordjes, waardoor het gehele zesvoudige boekje nog stabieler wordt.

Zesvoudige boekje van Corrie.

Het groene boekje hieronder is een bandzettertje geheel bekleed in buckram. Om de voorkant te markeren heb ik een proef genomen om een tekening te maken met de foliepen van de Action (€ 2,99!)
Die werkt perfect met alle soorten folie en wordt via usb-aansluiting in een mum van een tijd verhit.

Boekje met tekening, gemaakt met de Action-foliepen door Ine.

Bij het opruimen van mijn bureau-laden vond ik het tijdschrift Bound & Lettered volume 5 nr.1 terug, dat ik ooit had gekregen. Er staan beschrijvingen in van ‘The Bridge Book’ en ‘The Water Lily Book’.
Dus maar eens aan het vouwen en plakken gegaan.
De beschrijvingen zijn bij ons als pdf te verkrijgen.
The Bridge Book The Waterlily Book

De komende maand verdiepen we ons in de
DRUM LEAF BINDING,
ontwerp van Tim Ely.